Saltängsbullar – recept!
Publicerad,
En riktigt mumsig bulle är saltängsbullen. Har du inte provat att baka de innan, så gör det.
Deg
1/2 liter kallt vatten
50 g jäst
7,5 g salt = ca 1,2 tsk salt
ca 14 dl Vetemjöl
250 g vit sirap
200 g smör
1/2 liter kallt vatten
50 g jäst
7,5 g salt = ca 1,2 tsk salt
ca 14 dl Vetemjöl
250 g vit sirap
200 g smör
Fyllning
150 g rumstempererat smör (100 g på degen + 50 g när bullen ska gräddas)
1 dl strösocker
Gör så här
1. Smält smöret och ha i vattnet, värm det sedan till 37 grader.
2. Smula ner jästen i degbunken och häll i vattnet. Blanda i de övriga ingredienserna.
1. Smält smöret och ha i vattnet, värm det sedan till 37 grader.
2. Smula ner jästen i degbunken och häll i vattnet. Blanda i de övriga ingredienserna.
3. Blanda till degen ordentligt, så att den blir slät och fin. Degen ska inte kännas hård! Känn dig fram hur mycket mjöl det går åt (ovan angivelse är på ett ungefär!). Jäs till dubbel storlek, cirka en halvtimma.
4. Kavla ut den rätt så tunt. Pensla med rumstempererat smör på hela degen. Strö på strösocker.
5 Rulla ihop degen till en rulle och dela den till ca 30 bullar, cirka 1-1,5 cm tjocka.
6. Sätt dom sedan tätt, i raka rader 5 x 6, på en smör- eller margarinpenslad plåt. (Den ska ha en centimeter-hög kant, eftersom det ingår ganska mycket smör i bullarna, och det annars kan flyta ut i ugnen.)
6. Sätt dom sedan tätt, i raka rader 5 x 6, på en smör- eller margarinpenslad plåt. (Den ska ha en centimeter-hög kant, eftersom det ingår ganska mycket smör i bullarna, och det annars kan flyta ut i ugnen.)
7. Man drar lite i varje bulles ändar, så att bullarna blir lite långsmala.
8 Sätt ugnen på 225 grader.
8 Sätt ugnen på 225 grader.
9. Låt bullarna jäsa ytterligare 30 min.
10. Pensla med mjukt smör på bullarna och strö på lite socker.
11. Grädda bullarna i ca 15 minuter. Ska få fin färg och inte kännas degiga.
12. När bullarna svalnat, pensla eventuellt återigen med smält smör o doppa i strösocker. Skär isär bullarna så det blir fyrkantiga
12. När bullarna svalnat, pensla eventuellt återigen med smält smör o doppa i strösocker. Skär isär bullarna så det blir fyrkantiga
Ser superfina och goda ut 🙂
Ser underbart gott ut, kanske testar detta recept redan i helgen!
trevlig blogg!
Är underbart goda bullar men saltet ska inte vara i själva degen utan strös på emellan innan man rullar ihop dem. Men dina smakar säkert gott också 🙂
Man kan väl ha bullarna i bakformar om man vill??
Monica: Självklart kan du det 🙂
En del säger att man ska ha lite salt i mellan också vad tror du om det ha en fortsatt trevlig vecka ?
Monica: det handlar om tycke och smak, men prova. De blir säkert jättegott, så länge man inte tar för mycket 🙂