Här kommer ett recept på en av pajerna vi bjöd på, på dopet – Långpannepaj med köttfärs och fetaost.
Till 12 personer:
Pajdegen:
6dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
250 g smör
3 msk vatten
Fyllning:
3 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
800 g lamm eller nötfärs
1 tsk salt
½ tsk nymald svartpeppar
2 förpackningar krossade tomater a 500 gr.
½ dl tomatpuré
2 köttbuljongtärningar
1 msk oregano
200 gram fetaost
1 burk kalamata oliver utan kärnor (290 g)
250 gram körsbärstomater
4 dl riven ost
Garnering: Färsk oregano
Gör såhär:
Blanda ihop de båda mjölsorterna, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck eller kavla ut den i en långpanna, ca 30*40 cm. Låt pannan stå i kylen, ca 30 min.
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i olja i ca 5 min i en stor stekpanna.
Tillsätt färsen och låt steka med tills den blivit smulig och fått fin färg.
Krydda med salt och peppar.
Tillsätt tomatkross och puré och smula i buljongtärningarna. Låt puttra utan lock i ca 15 min.
Krydda med oregano.
Skär fetaost i kuber och låt oliverna rinna av. Halvera tomaterna.
Sätt ugnen på 225 grader. Nagga och förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min. Häll färsröran i pajskalet och stick ner fetaost, oliver och tomater. Strö över osten.
Grädda mitt i ugnen 15-20 min, tills pajen fått fin färg.
Garnera gärna med färsk oregano.
åh vad gott 🙂
Haha!!! Kåt pannan stå i kylen :))
Jätte fin blogg! Följa varandra på bloglovin?:)
Mums, den verkar god! Väl även ha receptet på skaldjurspajen, den såg riktigt god ut på bilden i det inlägget 🙂