Sandra – Mamma till Wilmer och Joline

Rågrutor!

Detta recept räcker till ca 20 st

Ingridienser
50 g jäst (1pkt)
5 dl vatten (37 grader, fingervarmt)
50 g smör eller margarin, rumsvarmt, eller ½ dl flytande
2 dl Axa rågflingor
1½ tsk salt
2 msk sirap
2 tsk kummin
550 g (10dl) Rågsikt

Garnering: 1 dl Rågflingor

Gör såhär:
– Smula ner jästen i en degskål. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen har löst sig. Klicka ner matfettet.

– Tillsätt övrigaa ingridienser och arbeta degen kraftigt, ca 3 min i maskin, eller 6 min för hand, tills den känns smidig. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 min.

– Häll eller klicka ut degen direkt i en smord långpanna, ca 30 * 40 cm. Bred ut degen med en degskrapa, slickepott eller mjölad hand.

– Strö rågflingor över hela kakan och tryck till dem med handen. Nagga kakan med en gaffel och skåra den i rutor. Sätt ugnen på 225 grader.

– Jäs under bakduk tills kakan ser porös ut, ca 30 min

– Grädda mitt i ugnen, 15-20 min. Låt brödet svakna på galler under bakduk. Bryt i bitar.

(Jag gjorde utan rågflingorna för det fanns inte i affären)

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats