Sandra – Mamma till Wilmer och Joline

Kolakakor och chokladbollar!

Jag och Wilmer ringde och bjöd över mormor och morfar på lite tisdagsfika. Vi hade nämligen bakat kolakakor och chokladbollar. (Kolakakor enligt Claes önskemål och chokladbollar enligt Wilmers.)


Har aldrig bakat kolakakor förrut, men de var super lätt och de är sådär sega och goda.

Du behöver:

  • 200 g smör 
  • 1,75 dl strösocker
  • 1,5 msk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk ljus sirap
  • 5 dl (310 g) vetemjöl

Låt smöret bli rumsvarmt. Rör smör och strösocker till en jämn smet med elvisp.
Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och sirap och blanda till en jämn smet med elvispen.
Tillsätt vetemjölet och kör med elvispen tills smeten ”kladdar ihop sig”. Först blir det små smulor men kör tills smulorna blir större. Tryck ihop degen till en klump med fingrarna.

Ta upp degen på bänken och knåda gärna lite så den blir en jämn och fin klump. Dela den i fyra delar.
Rulla ut varje del till längder, ca 40 cm och lägg dem på plåtar med visst mellanrum eftersom degen kommer flyta ut vid gräddning. Om degen ramlar sönder lite när man rullar så kan man trycka ihop degen där den gick sönder och rulla igen. Ramlar den sönder väldigt mycket så tryck ihop degen igen och knåda den en liten stund och rulla sedan ut den igen.

Grädda mitt i ugnen 175°C i ca 18-20 minuter till gyllene färg.
Låt svalna bara en kort stund, ungefär 2 minuter på plåten innan du skär dem i sneda bitar. Låt dem sedan svalna helt, lägg dem gärna på galler med en bakhandduk över.
Lägg sedan kakorna i plastpåsar eller burkar med tätslutande lock.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Linda

    Ååå, jag vill med kunna baka…
    Men jag har bett om en köksmaskin för jag är sugen på att baka eget bröd men anar hur det kommer att sluta… ha ha…
    Jag kan ju verkligen inte 🙂

stats