Imorgon är det kanelbullens dag, och är du sugen på att äta rykande färska kanelbullar, kommer jag här med 2 olika recept på kanelbullar.
Det ena receptet är en klassisk bulldeg, medans den andra är lite annorlunda. Gör den ni känner för, båda är försvinnande goda 🙂
HÄR hittar du recept på supergoda kanel och kardemummabullar.
Istället för vanlig pärlsocker, är de doppade i en socker och kardemumma blandning. YUMMII!
Recept på mina klassiska kanelbullar.
Ingredienser
ca 40 bullar
- 150 g smör rumsvarmt )
- 5 dl mjölk
- 1 pkt jäst för söta degar
- 1 dl strösocker
- ½ tsk salt
- 2 tsk stött kardemumma
- ca 1,2 l Vetemjöl
Kanelfyllning:
- 200 g rumsvarmt smör eller margarin
- 1,5 dl strösocker
- 4 msk kanel
- Värm mjölken till ca 37 grader.
- Smula ner jästen i en degskål på ca 3-4 l. Häll över den fingervarma mjölken och rör om tills jästen löst upp sig i mjölken.
- Tillsätt margarinet i små bitar. Häll även i socker salt och kardemumman
- Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet i omgångar , så att du ser hur degens konsistens blir. Spara ca ½ dl till utbakningen.
- Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.
- Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.
- Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.
- Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred ett lager på degen. Rulla ihop till en rulle. och skär i bitar. (ca 10 bitar per deg klump)
(Ni kan självklart baka ut bullarna på andra sätt också, detta är det klassiska och enkla sättet)
- Låt bullarna jäsa under bakduk cirka 40 minuter.
- Värm ugnen till 225-250°C. Pensla bullarna med ägg, och strö över strösocker.
- Grädda bullarna mitt i ugnen, i ca 5-10 minuter. (håll koll så de inte bränns)
- Låt bullarna svalna på galler under bakduk.