Hummer är väl så mycket nyår som det bara kan bli. Vi äter ofta hummer på nyårsafton, i olika former, men denna är en stor favorit hos mig.
Gratinerad hummer med smak av bla. västerbottenost. Det smälter i munnen och man vill oftast ha MER!
Till gratineringen av 3 st hummrar (dvs 6 halvor)
2 msk smör
3 st schalottenlök
3 st persiljestjälkar
2 msk vetemjöl
6 dl vispgrädde
1 dl vitt vin
4 st äggulor
1 dl riven Västerbottenost
salt
peppar
1 dl dill
Gör såhär:
Dela hummern längs med kroppen och ta ur stjärten och dela den i bitar. Krossa klorna så man kommer åt köttet.
Skär köttet i lagom bitar och
Lägg tillbaka stjärtbitarna i hummerskalet.
Sen gör du såsen. Smält smöret i botten på en kastrull och sautera löken och persiljestjälken, pudra ner mjölet och rör om.
Häll i vinet och grädden, låt koka upp under omrörning. Låt sjuda i cirka 10 minuter, ta av såsen från värmen och lägg ner osten och äggulorna.
Smaka av med salt och peppar, lägg i den hackade dillen.
Häll över såsen och gratinera hummern på övervärme tills ytan blir gyllengul.