Ett litet efterrättstips kommer här.
Vi gjorde chokladfondant till nyår, och det var supergott.
Så receptet kommer här, och är för 4 portioner.
- 4 msk strösocker
- 2 ägg
- 2 ägg, endast gulan
- 100 g smör
- 100 g mörk choklad, minst 70 %, mint- eller apelsinsmak
- 2,5 msk vetemjöl
.
Till garnering, valfria färska bär, lite florsocker, citronmeliss och hallonsylt.
Gör såhär:
Vispa socker, ägg och äggulor pösigt. Smält smöret i en kastrull och ta från värmen. Bryt chokladen i bitar och lägg ner i det smälta smöret. Rör om tills chokladen har smält.
Blanda chokladsmeten med äggblandningen. Vänd ner mjölet. Spritsa eller fördela smeten med sked i formarna.
Använd gärna stora muffinsformar.
Grädda mitt i ugnen ca 7 min. Fondanten ska vara lös i mitten. (Alla ugnar är olika, så håll koll på dom, de ska inte vara för torra.)
Stjälp upp på tallrikar. Skär ut ett snitt i varje fondant, så lite choklad rinner ut. (Min skulle tagits ut någon minut tidigare för perfektion)
Garnera med hallon, björnbär och citronmeliss. Pudra över florsocker.
Lös upp lite hallonsylt i 1 msk vatten. Gör en sträng hallonsås på varje tallrik.