Detta recept räcker till ca 20 st
Ingridienser
50 g jäst (1pkt)
5 dl vatten (37 grader, fingervarmt)
50 g smör eller margarin, rumsvarmt, eller ½ dl flytande
2 dl Axa rågflingor
1½ tsk salt
2 msk sirap
2 tsk kummin
550 g (10dl) Rågsikt
Garnering: 1 dl Rågflingor
Gör såhär:
– Smula ner jästen i en degskål. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen har löst sig. Klicka ner matfettet.
– Tillsätt övrigaa ingridienser och arbeta degen kraftigt, ca 3 min i maskin, eller 6 min för hand, tills den känns smidig. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 min.
– Häll eller klicka ut degen direkt i en smord långpanna, ca 30 * 40 cm. Bred ut degen med en degskrapa, slickepott eller mjölad hand.
– Strö rågflingor över hela kakan och tryck till dem med handen. Nagga kakan med en gaffel och skåra den i rutor. Sätt ugnen på 225 grader.
– Jäs under bakduk tills kakan ser porös ut, ca 30 min
– Grädda mitt i ugnen, 15-20 min. Låt brödet svakna på galler under bakduk. Bryt i bitar.
(Jag gjorde utan rågflingorna för det fanns inte i affären)
Nu har mormor bakat rågrutor, jättegott!
Vad roligt!! Exakt samma som jag la ut! hur blev de?? Kramar becca
Låter gott! Ska be mormor fixa det.