Här kommer recept på en god blåbärscheesecake.
Ut i skogen och plocka blåbär och gör en god efterrätt till helgen, bara för att lyxa till det. För att fira något, eller kanske till helgens kräftskiva?
Oavsett anledning så är den värd att prova 🙂
Ingredienser
200 g digestivekex
50 g mörk choklad, 70 %
75 g smör
Fyllning:
300 g philadelphiaost
2 dl crème fraiche
2 msk majsstärkelse
250 g färska blåbär
1 st citron, rivet skal från
1 tsk vaniljsocker
Topping:
3 st gelatinblad
2 dl vanlig crème fraiche
2 dl strösocker
2 msk citron, pressad saft
Dekoration:
0,5 dl färska blåbär
Gör såhär:
Mixa kex och choklad i matberedaren (med kniven monterad) till en smulig massa. Smält smöret och blanda det med kex och chokladsmulorna.
Tryck ut smulorna i en bakform med löstagbara kanter.. Förgrädda i ugnen, 175 grader, cirka 5 minuter.
Blanda samman philadelphiaost, crème fraiche, majsstärkelse, socker, blåbär, citronskal och vaniljsocker i skålen till matberedaren. Mixa samman och häll sedan fyllningen i formen. Grädda på näst nedersta falsen, cirka 40 minuter tills fyllningen stannat. Låt kakan kallna och ställ sedan in den i kylen.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Blanda crème fraiche och socker i en kastrull och värm på svag värme. Lägg ner de urkramade gelatinbladen och låt de smälta under omrörning. Smaksätt med citronsaften. Låt blandningen svalna i kallt vattenbad. Häll den över fyllningen på den kalla cheesecaken. Ställ tillbaka den i kylen. Dekorera med blåbär vid serveringen.
Så gott
Har gjort jordgubbscheesecake som blev så himla god, men blåbär känns ju också som en finfin variant 🙂 Gott!
Charlotte: Ja prova. Supergott 🙂