Header Image

Sandra - Mamma till Wilmer och Joline

Välkommen till Sandras blogg! Jag är en 27 årig tjej, toppbloggare i Norrköping och hos Vimedbarn, och mamma till Wilmer & Joline. Jag bor med min sambo, i vårt nybyggda hus utanför Norrköping. Hos mig får du läsa om det mesta inom familjeliv, mat & bakning med receptinspiration, inredning, shopping, resor och mycket mer. Välkomna hit! Vill ni komma i kontakt med mig? Maila på: [email protected]

Salted caramel cheesecake – Recept!

Publicerad,

Efterrätten fick avnjutas i dagens solsken istället, för vi var alla alldeles för mätta för att orka äta den igårkväll.

En sjukt onyttig kaka innehållandes nästa 1 kg creme cheese, och annat onyttigt, men det räcker att ta en rätt liten bit för den är ganska så mäktig, men jätte god. Sött med lite salt i kolasåsen. Mums!

 

Salted caramel cheesecake – Recept!

Botten
14 st digestivekex
0 ,5 dl strösocker
0 ,5 tsk salt
100 g smör

Cheesecakefyllning
900 g färskost (cream cheese) – rumstempererad
3 dl strösocker
1 st vaniljstång
0 ,5 dl vetemjöl (1⁄2 dl)
2 dl gräddfil – rumstempererad
3 ägg – rumstempererad
1 äggula – rumstempererad

Kolasås
100 g glykos
2 dl strösocker
1 ,75 dl grädde
50 g Smör
1 tsk flingsalt

Botten: Sätt ugnen på 180 grader. Kör kex, strösocker och salt i en matberedare till fina smulor. Smält smöret och tillsätt det. Tillsätt lite mer smör om du tycker att blandningen är lite för torr att jobba med. Fodra en bakform, 23 cm i diameter med smulorna, även 4 cm upp på kanterna. Platta till ytan lite lätt och grädda mitt i ugnen i 8-9 minuter. Låt svalna.

Cheesecakefyllning: Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett vattenbad i botten på ugnen. Vispa färskost och strösocker fluffigt i en matberedare eller handvisp. Deka vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och blanda ner dem i bunken tillsammans med mjölet. Vispa i 3-4 minuter och vänd sedan ner gräddfilen med en slickepott. Vänd därefter ner 1 ägg i taget samt äggulan och blanda noga. Häll smeten i formen och grädda cheesecaken mitt i ugnen i 10 minuter på 200 grader. Sänk sedan värmen till 120 grader (öppna inte ugnsluckan) och grädda i 60 minuter till. Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå i eftervärmen i ytterligare 55 minuter. Låt svalna helt. Låt cheesecaken stå i kylen minst 6 timmar, gärna över natten, så att den stelnar ordentligt. Skulle rekommendera att man gör den dagen innan man ska äta.

Kolasås: Värme glukosen i en tjockbottnad kastrull med lite i taget av strösockret tills allt har smält, rör om mellan varven. Koka sockret tills den fått en fin karamellfärg, häll i grädden lite i taget försiktigt och rör om. Ta bort från värmen och klicka i smör och flingsalt. Blanda och ställ åt sidan, låt svalna.

1 Kommentar

  1. elinkallberg

    Åh herregud så gott det såg ut! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *