Idag är det semmeldagen / fettisdagen.
Om man vill göra semlor från grunden kan jag rekommendera detta receptet.
Annars går det ju faktiskt lika bra att köpa färdiga bullar och bara fylla med det man gillar. Då kan jag rekomendera att prova Nutella semla.
Semlebullar:
12–14 st
25 g jäst
2 dl mjölk, fingervarm
1 ägg
¾ dl strösocker
1 krm salt
½ tsk mald kardemumma
50 g smör, rumsvarmt
5–7 dl vetemjöl
Pensling
1 ägg
Fyllning
ca 2 dl Nutella eller mandelmassa
ca 3 dl vispgrädde
Garnering
florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
2. Dela degen i 12–14 bitar och rulla bollar av dem. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite lätt och låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
4. Grädda bullarna mitt i ugnen i 6–9 min. Låt dem svalna på ett galler.
5. Skär av ett lock på bullarna. Bred ut Nutella på bottnen.
6. Vispa grädden och bred ut eller spritsa den på Nutellan. Sätt på locken. Pudra över florsocker.
Tack för inspon med Edblad halsbandet. Har nu varit och köpt, fast i armband! ?
Anna. åh va kul. Hoppas du blir nöjd 🙂
Jag älskar mitt halsband!
Låter som något för sonen 🙂