Till min födelsedagsbrunch provade jag att göra en mjuk pepparkaka.
Det är ju verkligen en kaka som man inte tänker på. Men de bör man göra, för mums så gott.
Den här passar verkligen bra såhär i juletider.
Ingredienser:
75 g smör
6 dl mjöl
3 1/2 dl strösocker
2 tsk malda nejlikor
3 msk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk bikarbonat
2 ägg
3 dl filmjölk
3 msk lingonsylt
1 klick smör och ströbröd till formen.
Gör såhär:
Smält smöret. Låt svalna. Blanda alla torra ingredienser.
Rör i ägg, filmjölk och lingon i det avsvalnade smöret. Vänd i de torra ingredienserna och rör om väl.
Smörj och bröa en kakform. Ha i smeten och grädda i 175°C cirka 50 minuter i nedre delen av ugnen.
Glasyr:
25 g smör
2 dl florsocker
2 msk kakao
1 msk kanel
1 1/2 msk vatten
Gör såhär:
Smält smöret och rör i florsocker, kakao och kanel. Tillsätt sist vattnet. Rör om till en glansig glasyr.
Häll detta öve den avsvalnade kakan. Dekorera med lingon.