Jag har planer på vad jag ska göra för efterätter/tårtor till midsommar, men eftersom jag ännu inte tillagat dom, och vet hur de smakar, så väntar jag med att dela med mig av receptet på dom.
Så istället tänkte jag tipsa om de tårtor som jag gjorde till förra midsommarafton. Super goda!
Först ut är koladröm med daimgrädde och jordgubbar.
Ingridienser:
- 1 burk sötad kondenserad mjölk (à ca 400 g)
- 150 g smör
- 300 g digestivekex
- 1 l jordgubbar
- 1 1/2 dubbeldaim (à 56 g)
- 3 dl vispgrädde
Gör såhär:
Kolakräm: Lägg burken med sötad kondenserad mjölk oöppnad i en stor kastrull. Häll på vatten så att det täcker och lite till. Låt småkoka ca 2 1/2 timme utan lock, se till att vattnet täcker hela tiden. Fyll annars på efter hand.
- Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten. Låt svalna helt och öppna därefter burken. Den kondenserade mjölken har nu blivit till en kolakräm.
- Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie.
- Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme.
- Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset.
- Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen. Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering.
- Vid servering: Toppa med jordgubbar och resterande daimkross.
Den andra tårtan är en brownietårta med hallonmousse. Super god med den sega brownien och syrliga moussen av hallon.
Browniebotten:
- 120 g mörk choklad
- 100 g smör
- 2 1/2 dl socker
- 2 ägg
- 1 1/2 msk vaniljsocker
- 1 krm salt
- 1 1/2 dl vetemjöl
- smör till formen
- vispad grädde till garnering
- färska hallon till garnering
Hallonmousse:
- 1 paket frysta, tinade hallon (à 250 g)
- 1 dl gelésocker multi
- 2 tsk vaniljsocker
- 3 dl vispgrädde
Gör såhär:
- Browniebotten:Sätt ugnen på 175°C.
- Bryt chokladen i bitar. Smält choklad och smör i vattenbad. Ta från värmen. Tillsätt sockret och rör tills det är jämnt fördelat. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om. Tillsätt vaniljsocker och salt. Vänd ner mjölet.
- Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter (för 8 bitar). Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg det på bottnen av formen. Häll i smeten. Grädda mitt i ugnen 25–30 minuter. Låt svalna.
- Hallonmousse:Mixa hallonen med stavmixer eller i matberedare. Passera genom en finmaskig sil. Koka upp den släta hallonpurén med gelésocker. Ta från värmen. Rör ner vaniljsockret.
- Vispa grädden fluffig. Vänd ner grädden i hallongelén/purén då den har börjat stelna något (den ska fortfarande vara lite rinnig).
- Bred hallonmoussen över browniebottnen (låt formens kant sitta kvar). Låt stå i kylen minst 3 timmar, gärna över natten.
- Vid servering: Lossa tårtan ur formen, dra ev av bakplåtspapperet och lägg tårtan på ett fat. Garnera med spritsad grädde och färska hallon.
Hoppas ni blir sugna på att prova någon av dessa till midsommar. Jag lovar. Vilken ni än väljer, så blir ni inte besvikna!
Vad bra! Tack 🙂
Till hur många räcker brownietårtan? Är de åttabitar, eller är den mäktig och funkar till fler? Vi är åtta vuxna + några barn..
Svar. Den räcker garanterat till fler om man tar lite mindre bitar..
Jag har gjort brownietårtan med hallonmousse efter att ha sett den på din blogg. Jag säger bara MUMS!!! Har blivit en stor favvo i familjen som gjorts både en och två gånger!!!
Jag snor dem av dej 🙂 ser så gott ut hihi
Bra recept! 🙂 Såg jättefina ut!