Jag har fått önskemål om att publicera receptet på marängerna jag gjorde förra veckan.
Maränger är lite tidskrävande, just för att det krävs att man vispar vispar och vispar, för att få till en bra maräng.
Franska maränger
~ 30-40 stycken
Du behöver;
5 äggvitor
3½ dl socker
1-2 tsk vaniljsocker
Karamellfärg eller pastafärg.
Gör såhär:
Häll i äggvita och vaniljsocker i en skål och vispa på hög hastighet tills det blir riktigt fluffigt. Ställ skålen över ett vattenbad (lättast är att från början vispa äggvitorna + vaniljsockret i en stor skål, och ha en liten kastrull till vattnet: själva skålen täcker alltså kastrullen och står stadigt där).
Sätt spisen på det gradantal där det nästan kokar, och tillsätt socker i skålen med vispad äggvita. Vispa (med elvisp) över vattenbad tills marängen blivit väldigt fast i konsistensen.
Ta sedan bort skålen från vattenbadet och vispa med hög hastighet tills marängen har svalnat (minst 5 minuter) ganska ordentligt.
Tillsätt lite färg (t ex karamellfärg/hushållsfärg eller pastafärg) i marängen och eventuellt några teskedar utav valfri essens, om ni önskar någon särskild smak på marängen. Häll marängen i en sprits och spritsa ut maränger i valfri form/storlek på bakplåtspapper.
Grädda marängerna i 130 grader mitten utav ugnen i cirka 30-40 minuter, beroende på marängernas storlek. Marängerna skall vara lite sega i mitten.