Idag blev det en riktig klassisk husmanskost här hemma.
Hemmagjorda köttbullar med potatismos och gräddsås. Super gott tycker jag!
Du behöver:
(4 portioner)
Potatis i önskad mängd för potatismos
Till köttbullarna:
500 gram köttfärs
1 tsk salt
3/4 tsk finmald svartpeppar
1 kryddmått vitpeppar
1 tsk vitlökspulver
Till såsen:
3 dl grädde
½ tsk kalvfond
2 msk flytande smör
lite soja
½ tsk finmald svartpeppar
1 köttbuljongtärning
1 msk vetemjöl
1 tsk svartvinbärsgelé
Börja med att skala potatis och lägg den i kastrull för kokning.
Medans potatisen kokar upp kan du börja krydda köttfärsen och blanda runt ordentligt för att sedan rulla till små fina köttbullar.
Lägg kättbullarna i stekpannan och stek.
Medans köttbullarna och potatisen blir klar kan du börja med såsen.
Häll i 2 msk flytande smör. Låt den smälta och häll i vetemjölet och blanda runt.
Häll sedan i grädden och köttbuljongen, kalvfonden och sojan. Vispa och låt puttra några minuter.
Krydda med svartpepparn och svartavinbärsgelén.
När potatisen kokat klart häller du av vattnet och mosar den med elvispen. Häll på lite mjölk och smör och vispa tills det blir ett fluffigt och klumpfritt mos.
Krydda med muskotnöt, vitpeppar, svartpeppar och salt.
Ni som gillar lingon kan servera det till.
Smaklig måltid!
det där såg riktigt smarrigt ut 🙂