Vi var på kräftskiva igår, och jag stod för efterrätten.
Så här kommer recept på en god blåbärscheesecake. Syrligt och gott täckte ovanpå med smak av citron, toppad med massa blåbär.
Ingredienser
200 g digestivekex
50 g mörk choklad, 70 %
75 g smör
Fyllning:
300 g philadelphiaost
2 dl crème fraiche
2 msk majsstärkelse
250 g färska blåbär
1 st citron, rivet skal från
1 tsk vaniljsocker
Topping:
3 st gelatinblad
2 dl vanlig crème fraiche
2 dl strösocker
2 msk citron, pressad saft
Dekoration:
0,5 dl färska blåbär
Gör såhär:
Mixa kex och choklad i matberedaren (med kniven monterad) till en smulig massa. Smält smöret och blanda det med kex och chokladsmulorna.
Tryck ut smulorna i en bakform med löstagbara kanter.. Förgrädda i ugnen, 175 grader, cirka 5 minuter.
Blanda samman philadelphiaost, crème fraiche, majsstärkelse, socker, blåbär, citronskal och vaniljsocker i skålen till matberedaren. Mixa samman och häll sedan fyllningen i formen. Grädda på näst nedersta falsen, cirka 40 minuter tills fyllningen stannat. Låt kakan kallna och ställ sedan in den i kylen.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Blanda crème fraiche och socker i en kastrull och värm på svag värme. Lägg ner de urkramade gelatinbladen och låt de smälta under omrörning. Smaksätt med citronsaften. Låt blandningen svalna i kallt vattenbad. Häll den över fyllningen på den kalla cheesecaken. Ställ tillbaka den i kylen. Dekorera med blåbär vid serveringen.