Chocolate cupcakes
Receptet från Leila Lindholm´s ”A piece of cake”
Grundrecept
3 ekologiska ägg
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao av god kvalité
100 g mörk kvalitetschoklad 70%
– Sätt ugnen på 175 grader
– Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt
– Smält smöret, häll i gräddfilen och kaffet och blanda det med äggsmeten
– Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten
– Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad
– Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet
– Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna
Chocolate frosting
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
½ dl kakao av god kvalité
100 g philadelphiaost
1 msk varmt kaffe
Garnering
Strössel eller blommor
– Rör smör, florsocker, vaniljsocker, kakao och philadelphiaost krämigt. Rör sist ner kaffet.
– Bred frostingen på cupcakesen och garnera med strössel eller blommor