Här kommer jag med ett middagstips på en fiskgratäng, som blev mycket poppis här hemma.
Alla ville i princip slicka tallrikarna för att inte gå miste om något 🙂
Du behöver:
Gratängsås
- 3 msk margarin
- 4 tsk citronsagt
- Vitpeppar
- Salt
- 2 st ägg gulor
- 4 msk matlagningsgrädde
- 1 fiskbuljongtärning
- Färsk dill
- 1,5 dl vatten
- 2 dl mjölk
- 3 msk vetemjöl
- 100 gram räkor
.
Potatismos
- salt
- 1 st ägg, gulan
- vitpeppar
- margarin
- 0,5 dl mjölk
- 500 gram potatis
.
Fisken:
- 2 krm salt
- 400 gram fiskfilé(er)
- 0,5 msk margarin, Till formen
Sätt ungnen på 200 grader.
Skala potatisen och koka ca 25 minuter.
Smörj en ungssäker form och lägg fisken i formen och salta.
Täck fisken med folie och tillaga i ungen ca 15 minuter.
När fisken är klar, ta ut formen och höj värmen till 250 grader.
Medan potatisen kokar och fisken står i ugnen kan man börja med såsen.
Smält margarinet i en kastrull på svag värme och lyft kastrullen från plattan.
Tillsätt mjöl i det smälta margarinet och rör om. Späd med mjölk och vatten, lite i taget under omrörning.. Vispa så att blandningen blir helt slät och klumprfri.
Sätt tillbaka kastrullen på plattan och koka upp såsen under ständig omrörning. Låt såsen koka på svag värme i några få minuter.
Smula ner buljongtärningen i såsen och smaka av med salt, peppar och pressad citron.
Blanda äggulan med grädden i ett glas och häll blandningen under vispning, ner i den varma såsen. Obs! nu får såsen inte koka mer.
Tillsätt dill och räkor och blanda om.
När potatisen är klar är det dags att göra potatismoset.
Mosa sönder potatisen med en elvisp eller stomp.
Tillsätt mjölk, äggula, salt, peppar, margarin och smaka av.
Spritsa eller klika ut moset runt kanterna på gratängformen och häll såsen över fisken och gratinera i övre delen av ugnen i ca 5 minuter.
Smaklig måltid!