Det börjar bli riktigt rått och ruggigt ute nu, så en värmande soppa passar perfekt till middag.
Älskar soppor. Man kan slänga i lite av varje och det går också snabbt att göra.
Ett riktigt gott middagstips i höstkylan.
Om ni inte orkar göra egen aioli går det självklart bra att använda färdigköpt.
TIPS! Om ni vill ha ett extra gott bröd. Stek det lite snabbt i stekpannan med smör, så det får en krispig yta, och strö över lite flingsalt.
Ingredienser
- 200 g torskrygg
- 300 g laxfilé
- 150 g räkor, skalade
- 1 purjolök
- 3 stora potatisar
- 1 morot
- 1 msk smör
- 4 msk skaldjursfond
- 5 dl vatten
- 2 dl vitt vin
- 3 dl matlagningsgrädde
- 1 dl crème fraiche
- 1 paket saffran
- i fiskbuljongtärning
- salt
- nymalen svartpeppar
- 1 tsk timjan
- 1 tsk basilika
- 1 tsk fänkålsfrön, stötta i mortel
- 1 msk honung
Aioli
- 4-5 vitlöksklyftor
- 3 äggulor
- 1 ,5 dl olja, neutral
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk saft från citron
Gör såhär:
Strimla purjolöken, dela potatisen och morötterna i små bitar, ca 2*2 cm. Fräs alltsammans i smör. Tillsätt saffran och rör om.
Tillsätt därefter vatten, fond, vin, grädde, crème fraiche, kryddor och buljongtärning.. Låt sjuda cirka 10 minuter. Smaka av med honung och eventuellt lite mer salt och peppar.
Gör aiolin under tiden. Pressa ner vitlöken i en skål. Vispa ner äggulorna och vispa sedan ner oljan droppvis, eller i en tunn stråle, tills det tjocknar. Smaka av med salt och citron.
Skär fisken i cirka 3×3 cm kuber. Lägg i fisken, koka upp och sjud tills fisken är klar. Tillsätt räkorna precis innan servering.
Servera soppan varm tillsammans med aiolin och en bit gott bröd.
Smaklig Måltid!
???Mums!!!
Anna: Prova den! Såå god!