Här kommer recept på en sommardessert som jag glömt att dela med mig utav.
SÅÅ somrigt god och fräsch! Tror jag hittade grundreceptet på ica från början.
Den är bäst att förbereda dagen innan man ska äta den, så att allt hinner stelna ordentlig i frysen.
Jag skulle med fördel ha i lite röd karamellfärg för att få glassen mer rosa i färgen, Det tror jag ser mycket godare ut 🙂
Rabarberparfait med mandelsmul och flädergranité
Rabarberparfait:
- 400 g rabarber
- 1 vaniljstång
- 4 dl socker
- 1 msk färskpressad citronjuice
- 6 äggulor
- 6 dl vispgrädde
- färska jordgubbar till garnering
Flädergranité:
- 2 dl konc flädersaft
- 1 dl vatten
- 1 msk färskpressad citronjuice
Mandelsmul:
- 50 g rumsvarmt smör
- 1/2 dl socker
- 1/2 dl mandelmjöl
- 1 dl vetemjöl
- 1/2 dl mandelspån
- finrivet skal av 1/2 citron
- 1/4 krm salt
Börja med parfaiten. Ansa och skär rabarbern i cm-stora bitar. Skär ett snitt i vaniljstången på längden. Skrapa ut fröna.
Lägg rabarber, vaniljstång, frön och hälften av sockret i en kastrull. Låt koka på medelhög värme till en fast kompott, ca 15 minuter. Rör om då och då. Ta från värmen och lyft upp vaniljstången. Tillsätt citronjuicen. Låt svalna.
Klä insidan av en avlång form, ca 1 1⁄2 liter, med plastfolie.
Vispa äggulorna med resten av sockret fluffigt med elvisp. Vispa grädden fast.
Blanda försiktigt ner kompotten i äggsmeten. Rör sedan ner grädden. (Och ev röd karamellfärg)
Häll smeten i formen och täck med plastfolie. Låt stå i frysen minst 8 timmar.
Flädergranité: Blanda flädersaft med vatten och citronjuice. Häll i en frystålig plastlåda med lock och frys minst 8 timmar före servering.
Mandelsmul:
Detta görs med fördel precis innan serveringen.
Sätt ugnen på 200°C. Blanda samtliga ingredienser i en bunke. Smula ut blandningen på en bakpappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter eller tills den fått fin färg. Rör om då och då. Låt svalna.
Ta ut parfaiten ca 10 minuter före servering. Stjälp upp den på ett fat och dra bort plastfolien.
Dela jordgubbarna och fördela runt om. Strö över mandelsmulet. Skrapa loss den frysta flädergranitén med en sked. Strö över och servera direkt.