När man gör eget julgodis så blir det lätt att man mestadels gör chokladiga saker, och det kan ju bli rätt tjatigt i längden om man inte har något annat att bryta av med.
Så jag provade att göra något lite mer fräscht, citronkola. Receptet är från Mat Tina från början, men jag har gjort om det lite.
Om ni gillar fox kolorna så är dessa perfekta, de är super lika i smaken.
Dessa fick riktigt bra betyg på gottebordet på julafton förra året.
Du behöver till denna citronkola ( ca 40 bitar ) :
2,75 dl strösocker
1,5 citron
75 gram smör
175 gram vit choklad
100 gram kokosfett
Behövs : kökstermometer
Gör så här:
Tvätta och riv av det gula skalet från alla citronerna ner i en kastrull. Pressa sedan ur all saft ur citronerna och häll i kastrullen. Koka upp socker och saft och citronskal tills sockret har smält. Sila sen vätskan, för att få bort bitarna, och häll tillbaka i kastrullen.
Låt det sedan sjuda upp och koka till 115 grader. Då tillsätter man smöret och låter det koka upp till 120 grader.
Rör ner den vita chokladen och rör smeten blank, tärna ner kokossmöret och låt smälta under omrörning.
När smeten är blank häller du upp i en form klädd med bakplåtspapper.
Låt kallna innan du skär upp med en vass kniv.
Dessa fungerar utmärkt att frysa.