Här kommer ett gott middagstips.
En Fläskfilégratäng med massa gottigheter i. Servera gärna med ett glas gott vin till.
Ingridienser:
- 1 stor fläskfilé
- 1 st purjolök
- 250 g färska champinjoner
- 3 dl grädde eller matlagningsgrädde
- citronpeppar, efter smak
- 2 msk vetemjöl
- 50 g smör
- 1 msk kinesisk soja
- 2 msk koncentrerad kalvfond
- 1 dl gott fylligt rödvin
- 250 g röda körsbärstomater
- grovt riven parmesanost
- salt och grovmalen svartpeppar
smör till stekningen
- Börja med att sätt ugnen på 200 grader. Putsa köttet så och skär det i medaljonger och lägg dem på en tallrik.
- Smöra en stor ugnsform.
- Gör ett snitt i purjolöken och skölj den (kan vara väldigt grusig inuti). Skiva den i tunna skivor och stek i smör. Salta och peppra efter smak.
- Lägg purjolöken i formen och skär därefter champinjonerna i tjockare skivor och ställ åt sidan.
- Krydda köttet med salt och citronpeppar. Stek dem i omgångar i smör och lägg dem tätt inpå varandra över purjolöken.
- Stek därefter champinjonerna i samma panna som köttet stekts i (viktigt att inte skölja ur pannan då mycket smak sitter kvar från kött och purjolök). Salta och peppra. När de mjuknat och fått färg lägg dom åt sidan.
- Smält 50 g smör i samma panna som stekningen. Sänk värmen och slå på 2 msk vetemjöl. Vispa till en tjock massa. Slå därefter på grädde, vin, soja, kalvfond, salt och peppar. Rör om och häll på alla champinjoner. Låt småputtra några minuter.
- Slå över champinjonsåsen över kött-och purjolöken. Skiva tomater och lägg över såsen och avsluta med rikligt mycket parmesan.
- Grädda i ugnen tills gratängen fått en fin och gyllenbrun färg.
- Serveras med ris och en sallad.
SMAKLIG MÅLTID!
Gud va duktig du är på att laga mat.
Jag har så svårt att hitta inspiration för matlagning i vardagen.
Det ser verkligen jättegott ut.
Angelica. Tack snälla, va kul. Hoppas du kan hitta lite inspiration bland mina recept 🙂