Såhär i kräftskivetider, så är det ju lite kul att få inspiration till vad man kan ha för tillbehör på kräftisen.
Det här är ett super gott focaccia bröd. Receptet kommer ursprungligen från Leila. Det som är kul med det här brödet är att du själv kan välja smaksättningen.. Man tar det man gillar 🙂
Jag har använd Körsbärstomat och färsk Basilika, och Oliver / solroskärnor / pumpafrön
Till degen behöver ni följande:
- 25 g (1/2 pkt) färsk jäst
- 3 dl ljummet vatten
- 0.5 dl god olivolja
- 2 msk honung
- 1 msk flingsalt
- 7 dl vetemjöl special
- Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning
Gör såhär:
- Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke.
- Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
- Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter.
- Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.
- Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.
- Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
- Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. (Toppa med valfri smaksättning, eller ha det naturellt, vad ni nu önskar.
- Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.