Sandra – Mamma till Wilmer och Joline

Småfranska – recept!

Hur gott är det inte med nybakat bröd till helgens frukost?
Här kommer ett receptet på ett gott franskbröd.

(ca 20 små eller 2 stora)

Ingridienser:

50 g jäst
25 g smör, rumsvarmt
5 dl vatten (37 grader fingervarmt)
1½ tsk salt
800 g (Ca 1,4 l Vetemjöl special

Gör såhär:

– Smula ner jästen i en degskål. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen löst sig. Klicka i fettet och tillsätt salt.
– Häll mjölet luftigt direkt ut påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet, men spara 1 dl till utbakningen.
– Arbeta degen kraftigt, minst 5 min med maskin, eller 10 min för hand, tills degen känns smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 min.
– Arbeta ner degen med maskin eller knåda den smidig på mjölat bakbord och baka ut enligt något av nedanstående.

Långfranska: Dela degen i 2 delar och forma dom till längder
Små franska: Dela degen i 20 delar och forma till runda eller ovala bullar

Lägg längderna eller bullarna på en plåt, smord eller med bakplåtspappet och låt dom jäsa ca 30 minuter under bakduk och sätt på ugnen.

Långfranska: Pensla med vatten och grädda i 200-225 grader i nedre delen av ugnen, ca 25 min.
Småfranska: Grädda i 225-250 grader i mitten av ugnen, i 8-10 min.

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats