Sandra – Mamma till Wilmer och Joline

Vegetarisk lasagne!

Vårat nyårslöfte för 2018 är att äta mer vegetariskt.
Claes har problem med sin mage, och kött är inte bra för honom, så det är en av anledningarna.
Men också för att jag vill minska konsumtionen av kött.
Vill inte sluta äta det helt, men vi ska absolut bli bättre på att laga och äta mer vegetariskt.
Det gäller bara att komma igång med matlagningen och tänket, så tror jag att man kommer in i det rätt snart.
I går förberedde jag dagens middag. Så skönt att slippa stressen med matlagning. Då kunde vi i lugn och ro träna innan vi åt.
Hur bra som helst.
En av mina favoriträtter när det kommer till Vegetariskt, är min vegetariska lasagne.
Den är gjord på bla. aubergine, morot, kolråt, basilika, rött vin och creme fraiche mm.
Alltså MUMS. Det här var en riktig smaksensation. SÅ GOD!!

 

Du behöver

  • 1 stor gul lök
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 morot
  • 1 liten bit rotselleri
  • 1 stor aubergine
  • 250 g färska lasagneplattor
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 dl rött vin
  • 500 g krossade tomater
  • salt och peppar
  • 1 kruka basilika
  • 3 dl crème fraîche
  • 2 msk mjölk, eller vatten
  • 150 g riven ost

 

Sätt ugnen på 200 grader.
Hacka löken och vitlöken i fina bitar.
Skala moroten och rotsellerin och riv dem på den grova sidan av rivjärnet. Skiva auberginen i skivor och hacka sedan i små tärningar.
Ta en stor kastrull, sätt på medelhög värme och tillsätt olivoljan.
Stek lök, vitlök, morot och rotselleri tills löken blir glansig. Tillsätt sedan tomatpuré och auberginen. Rör runt, höj värmen och tillsätt vinet. Låt vinet koka kraftigt i 2 minuter.

Tillsätt sedan de krossade tomaterna och låt det koka ordentligt. Salta och peppra.
Häll crème fraîchen i en skål och tillsätt mjölk samt salt och peppar. Rör tills du får en rinnig konsistens.

Koka tomatsåsen tills den inte känns vattnig men inte heller helt torr.
Ta nu en fyrkantig form med högre kanter.

Lägg ett lager tomatsås i botten, lägg plattorna ovan på såsen, smeta på crème fraîchesåsen på plattorna, täck med lite riven ost samt några basilikablad. Salta och peppra mellan lagren om du vill! Upprepa lagren två gånger till. Avluta med ett lager crème fraîche samt riven ost. Strö över de sista basilikabladen.

Grädda i ugnen i 25-30 minuter och låt den vila i ungefär 5 minuter.

Servera med en god sallad till.

 

vegetarisk lasange 2Vegetarisk lasange 1vegetarisk lasange 3

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats