Sandra – Mamma till Wilmer och Joline

Tips på tillbehör till helgens kräftskiva!

Det är kräftskivetider och det är ju alltid gott att ha massa goda tillbehör att bryta av med.
Ost och kex och massa goda frukter är givet, men något klassiskt gott är ju också Västerbottenostpaj.
Det passar såååå bra till kräftor. Enkelt att göra med:

Här kommer receptet:

Pajskal
  • 150 g smör
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 2 msk kallt vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 1 ägg till pensling
Fyllning
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 300 g riven Västerbottensost
  • 4 ägg
  • 1 tsk strösocker
  • salt
  • svartpeppar
Så här gör du
  1. Pajskal: Sätt ugnen på 200°C.
  2. Finfördela smöret i mjölet och tillsätt vatten och salt. Arbeta snabbt ihop till en deg.
  3. Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter (för 6 port). Nagga degen och låt den stå svalt 15-30 min, vispa upp ägget och pensla skalet innan du förgräddar det.
  4. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 10-15 min.
  5. Fyllningen: Koka upp mjölken och grädden i en kastrull, dra åt sidan och blanda i den rivna osten. Rör tills osten har smält.
  6. Knäck ned äggen i ostblandningen och vispa lätt ihop smeten. Blanda i sockret och smaka av med salt och peppar.
  7. Häl fyllningen i det förgräddade pajskalet. Sätt in pajen i nedre delen av ugnen och sänk värmen till 175°C. Grädda pajen ca 25 minuter eller tills äggstanningen har stelnat.
  8. Servera pajen varm, ljum eller kall.

 

Ett hett tips är att servera västerbottenostpajen tillsammans med parmachips.
(Lägg parmaskinka på en plåt i ugnen och rosta dom i några minuter, tills de är crispiga) Smula över pajen eller lägg ”chipset” brevid pajbiten.

 

kräftskiva1kräftskiva2kräftskiva3kräftskiva4

 

En annan god paj att ha till är en kall skaldjurspaj. Också enkel!

 

Pajdeg:
125 ggr smör rumsvarmt
3 dl mjöl
3-4 msk vatten

klä pajform och grädda i 225 grader i ca 10-15 min.
(Ska ej få för mycket färg, för då blir den hård.

Fyllning:
4 hårdkokta ägg
1 rödlök
2 pkt crabfish ca 100 gr per pkt
2 dl creme fraiche
1 msk senap
1 msk majonäs
Färsk dill
Salt
Vitpeppar
Cayenepeppar
500 gr färska räkor
citron.

Gör såhär:

Koka äggen och låt svalna.
Finhacka rödlök, crabfish, och ägg och blanda ihop det med creme fraiche, senap och majonäs.
Blanda i hackad dill, och krydda med salt, vitpeppar ev cayenepeppar. Smaka av.
Häll på fyllningen på pajskalet.
Garnera med dill, handskalade räkor och citron.

 

2014-06-20-2_12014-06-20-4_

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats