Sandra – Mamma till Wilmer och Joline

Saftiga saffransbullar – recept!

Jag tänkte dela med mig av årets saffransbullar.
Jag gillar bullar så mycket mer än lussekatter. De smakar bara deg tycker jag.
De här bullarna blir otroligt saftiga, pga att man gör en såkallad fördeg, och att de får jäsa länge i omgångar.
Gjorde 2 olika typer av fyllningar, båda super goda, så kör på det du gillar, eller blanda som jag gjorde.

Det här baket tar rätt lång tid, pga långa jäsningstider, så se till att du har ett par timmar på dig. Men jag lovar de är värda besväret. De är så oerhört saftiga.

 

Du behöver:

Fördeg

  • 500 g mjölk, (5 dl)
  • 50 g jäst
  • 1 g saffran
  • 520 g vetemjöl, (8,5 dl)

Deg

  • 150 g smör, rumstempererat
  • 170 g strösocker, (2 dl)
  • 2 g salt, (2 krm)
  • 320 g vetemjöl, (5,5 dl)

Mandelfyllning

  • 250 g mandelmassa
  • 25 g strösocker, (2 msk)
  • 3 g vaniljsocker, (1 tsk)
  • 120 g smör, rumstempererat

Vaniljfyllning

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 1.5 dl farinsocker
  • 1 tsk vaniljpulver

Gör såhär:

Saffransdeg
Börja med fördegen.
Värm upp mjölken med saffran till fingervarmt och lös upp jästen i den.
Blanda mjölken med vetemjölet, knåda till en fin deg.
Har du en köksassistent,  använd den med krok.
Kör då degen i 5 minuter. Låt ligga kvar med en duk över och vila i 15-20 min.

Blanda i de resterande ingredienserna i degen och kör på mellanhastighet tills degen känns len, glansig och börjar släppa kanterna.
Har du ingen köksassistent då är det viktigt att du knådar tills du inte orkar mer, först då är den klar.
(Alternativt använda elvisp med degkrokar.)

Låt degen vila under en duk i ca 20-30 minuter så degen släpper sin spänning.

Mandelfyllning

Blanda mandelmassa med strösocker och vaniljsocker.
Blanda i lite i taget av smöret tills du har en slät och fin fyllning.
Vaniljfyllning:

Blanda smör med farinsocker och vaniljpuler till en slät fyllning

 

Kavla ut degen, ca 45×70 cm och cirka 0,5 cm tjock deg på ett lätt mjölat bord.
Bred ut fyllningen jämt över degen.
Greppa överdelen av degen och vik den över så att du får en halv vikning. Skär 2 cm breda remsor av degen och tvinna dem, snurra sedan ihop dem till en bulle och lägg på en bakpapperklädd plåt.

Låt jäsa ordentligt under en duk i 1-2 timmar.

Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med ägg och strö över hyvlad mandel och pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i ca 10-15  min tills dina saffransbullar har fått en fin gyllenbrun färg.

 

saffransbullar 3 saffransbullar 4 lussebullar 5

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats