Sandra – Mamma till Wilmer och Joline

Hallonpannacotta, med choklad & hallonsås samt kaksmulor!

Här ska ni få recept på en mycket god dessert. Kanske perfekt att äta till Mellomyset i helgen?
Den kan se krånglig ut vid första anblick, då det är ganska många moment, men varje moment är super enkelt, så vem som helst kan lyckas med den här efterrätten.

Det är en hallonpannacotta med salta kaksmulor, chokladkaksmulor en choklad- och en hallonsås.

 

Börja med pannacottan.

5 dl vispgrädde

0,5 dl socker

4 gelatinblad

300g frysta hallon

2 krm vaniljpulver

 

Ta en kvadratisk eller rektangulär form (inte allt för stor) och klä in plastfolie. Jag använde en brödform.
Koka hallonen och passera bort kärnorna.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka upp grädde, socker och vanilj och låt sjuda en liten stund.
Lägg i gelatinbladen i grädden och tillsätt all hallonpuré förutom ca 0,5 dl som du spar till uppläggningen.
Rör om så det inte blir några klumpar och häll ner i formen och ställ in kylen för att stelna i minst 4h.

 

Vid servering tar du ur pannacottan ur formen och lossar folien försiktigt från hörnen.
Sen skär du ut pannacottan i önskad form. Spola kniven under hett vatten mellan varje gång du skär i pannacottan för att få ett snyggt snitt.

 

Chokladsåsen

1,5 msk kakao

1 dl vispgrädde

1 msk sirap

3 msk socker

1 msk smör

Smält smöret och tillsätt kakaon.

Blanda i socker, sirap och till sist grädden.

Låt stå kallt en liten stund före serveringen, så den tjocknar.
(Jag gjorde chokladsåsen precis innan vi skulle äta, och den blev bättre av att stå en stund.)

 

Till sist lite kaksmulor.

100 g vetemjöl

50 g smör

25 g socker

1 msk sirap

2 msk kakao

Ett par  nypor flingsalt

 

Sätt ugnen på 175 grader.

Knåda ihop alla ingredienser  förutom kakaon och dela degen på hälften.
Tillätt kakaon i halva degen.
Ta en plåt med bakplåtspapper och gör små bollar av degen som du sen plattar till något på plåten.
In i ugnen. De små kakona ska få färg men de bränns snabbt så håll koll. Det tog för mig ca 10 min men det beror helt på storlek på kakorna.
Låt kakorna svalna något och smula sen söder dem.

Servera sen allt tillsammans på valfritt sätt. Här nedan ser ni hur jag gjorde.

(Dekorerade med lite citronmellis också)

 

dessert 2 dessert 1 dessert 3

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats